top of page

Bekkenfysiotherapie bij ontlastingsproblemen

Problemen met ontlasting kunnen verschillende oorzaken hebben. Een aantal van deze oorzaken zijn een verzakking, te gespannen of juist zwakke bekkenbodem, beschadigde bekkenbodem of verkeerd toiletgedrag.

ontlastingsverlies

Ontlastingsverlies

 

Ontlastingsverlies is een vervelende en sociaal beperkende klacht. Het niet goed functioneren van de bekkenbodem kan een oorzaak zijn. Wanneer de spieren in de bekkenbodem niet goed afsluiten kunt u ongewild ontlasting verliezen. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen uw bekkenbodemspieren beter te laten functioneren en uw toiletgedrag te optimaliseren. Hierbij kan worden samengewerkt met medicijnen of een verpleegkundige.

Moeite met ontlasten

 

Om goed te kunnen ontlasten moet u kunnen loslaten. Ook is een goed voedingspatroon en een goed toiletgedrag belangrijk. Als u moeite heeft met ontlasten kan de bekkenfysiotherapeut u helpen de oorzaak uw ontlastingsprobleem in kaart te brengen. Tijdens de behandeling onderzoeken we de oorzaak van uw ontlastingsprobleem. De bekkenfysiotherapeut geeft u adviezen om het ontlasten te verbeteren. 

Vaak moeten ontlasten

 

Een normale stoelgang is voor iedereen anders. De ene persoon ontlast dagelijks, terwijl een ander maar drie keer per week ontlast. Als u zonder klachten kunt ontlasten is er niets aan de hand. Het zou echter kunnen zijn dat u het gevoel heeft een onvolledige ontlasting heeft, waardoor onnodig vaak naar het toilet moet. Een mogelijk oorzaak zou kunnen zijn dat de bekkenbodemspieren niet volledig ontspannen tijdens het ontlasten. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen een goed toiletgedrag te ontwikkelen.

 

Hevige of onbeheersbare drang om te ontlasten

 

Na darmoperaties of bij een gevoelige darm kunt u het gevoel hebben vaak te moeten ontlasten. Wanneer de oorzaak mede in de bekkenbodemspieren ligt, kan de bekkenfysiotherapeut u helpen sneller controle over uw ontlasting te krijgen. Door middel van ontspanningsoefeningen voor buik en bekkenbodem kunnen de klachten worden verminderd.

 

Verstopping (obstipatie)

 

Obstipatie is het moeilijk kunnen lozen van ontlasting. We spreken van obstipatie wanneer u minder dan drie keer per week ontlasting heeft, de ontlasting manueel moet ondersteunen en/of hard moet persen. Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben, zoals te gespannen bekkenbodemspieren. De bekkenfysiotherapeut leert u uw bekkenbodem te ontspannen. Hierbij kan gebruikt worden gemaakt van verschillende technieken, zoals een buikmassage, rectale ballon of myofeedback. In overleg met de bekkenfysiotherapeut wordt voor u de beste behandeling gekozen om de klachten te verminderen of zelfs laten verdwijnen. Eventueel in samenwerking met een diëtist of medisch specialist.

 

Pijn bij ontlasten

 

Pijn bij het ontlasten kan ontstaan door harde ontlasting. Dit kan een branderig en pijnlijk gevoel geven. Er kunnen kloofjes ontstaan. Hierdoor kan de bekkenbodem moeilijk ontspannen, waardoor de pijn wordt verergerd. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen uw persgedrag te optimaliseren. Eventueel kan er worden samengewerkt met een diëtist of medicijnen om de ontlasting zachter te maken.

moeite met ontlasten
vaak moeten ontlasten
hevig of onbeheerstbare drang
verstopping
pijn bij ontlasten
Neem gerust contact op om een afspraak
te plannen.
bottom of page