top of page

Bekkenfysiotherapie bij verzakkingen

Een verzakking ontstaat als de draagkracht van de bekkenbodemspieren niet groot genoeg is om de buikdruk op te vangen. Dit kan ontstaan doordat de bekkenbodemspieren te zwak of te sterk zijn of niet op het juiste manier aanspannen. Ook kan de buikdruk zijn toegenomen, door bijvoorbeeld zwangerschap, overgewicht of chronisch hoesten.
Een verzakking kan zorgen voor plas- en ontlastingsklachten en seksuele klachten. De bekkenfysiotherapeut kan samen met u de oorzaak van de verzakking te achterhalen. Samen probeert u de balans tussen de buikdruk en de draagkracht van de bekkenbodem te herstellen.

Neem gerust contact op om een afspraak
te plannen.

Verzakking van de baarmoeder, blaas en/of darm via de vagina

 

Bij een vaginale verzakking kunt u een vol gevoel in de vagina ervaren, plas- of ontlastingsproblemen hebben of pijn bij het vrijen  of juist een verminderd seksueel gevoel. Vaginale verzakkingen kunnen ontstaan tijdens een zwangerschap of bevalling, maar ook bij chronisch persgedrag op het toilet, chronisch hoesten en/of niezen of onjuist en zwaar tillen. Als uw moeder of zus(sen) een verzakking hebben gehad, heeft u  meer risico een verzakking te krijgen. De bekkenfysiotherapeut heeft verschillende technieken om de oorzaak van uw verzakking te minimaliseren en de steunfunctie van de bekkenbodemspieren te verbeteren.

 

De behandeling is erop gericht dat de verzakking niet toeneemt. Tijdens de behandeling brengen we eerst de bekkenbodemspierfunctie in kaart. Daarna stellen we een behandelplan op. Deze kan bestaan uit ademtherapie, specifieke spieroefeningen, blaas- en darmtraining en informatie over juist toiletgedrag. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van myofeedback (MFB)  of functionele elektrostimulatie (FES)

 

Verzakking van de darm via de anus

 

Door verschillende oorzaken kan de wand van de endeldarm door de anus naar buiten uitzakken. Dit noemen we een anale prolaps, verzakking via de anus. Dit kan alleen het slijmvlies zijn dat tijdens het persen op het toilet naar buiten komt of de hele wand van de endeldarm. Deze verzakkingen kunnen ontstaan doordat het bindweefsel is verzwakt, de bekkenbodemspieren en de anale kringspieren niet goed ondersteund worden of er langdurig wordt geperst. Ook een operatie of poliep kan de oorzaak zijn van de verslapping.

 

In veel gevallen kan de bekkenfysiotherapeut helpen verdere problemen te voorkomen. Bijvoorbeeld door de sluitspieren en bekkenbodemspieren met speciale oefeningen te trainen. De behandeling is erop gericht dat de verzakking niet toeneemt. Tijdens de behandeling brengen we eerst de bekkenbodemspierfunctie in kaart. Daarna stellen we een behandelplan op. Deze kan bestaan uit ademtherapie, specifieke spieroefeningen, blaas- en darmtraining en informatie over juist toiletgedrag. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van myofeedback (MFB) of functionele elektrostimulatie. (FES)

verzakking van de darm/anus
verzakking van de baarmoeder/vagina
bottom of page